Cаветовалиште

Одлука родитеља за упис у средњу школу детета садржи 4 основна елемента:

  • Квалитет знања
  • Квалитет безбедности - контроле
  • Квалитет поштовања личности детета
  • Квалитет метода образовања

пронађи...

...и упознај себе


Писмо психолога школе

Драги родитељи,

Питате ли се шта чинити кад ваше дете почиње да личи на одраслог, а joш увек то није?

Буни се, не слуша, "измишља", одлаже извршавање задатака, жели да излази, понаша се "неприхватљиво" ...

Од велике је важности одвојити дете као личност од његовог понашања. Не стављајте етикету на своје дете, већ на његово понашање. Није оно лоше, лош је његов поступак. За поступак увек може да се извини и поправи понашање, али ако ставимо етикету на његову личност- ту дете тешко може наћи адекватан начин да реагује.

Својим понашањем и даље постављате пример свом адолесценту. Важно је оно што говоримо, али својим реакцијама шаљемо још већу поруку. Покажите подршку, покажите љубав и нежност, али покажите да ипак није баш све дозвољено и да уз права и слободе, постоје и обавезе.

Лековита дејства...

...пријатељства


Само срећна деца...

су стварно успешна деца


То је период у коме се преиспитују снаге и слабости, када се ломе између уклапања и истицања, прихватања норми и кршења правила. Задатак свих нас је да истакнемо њихове снаге и потенцијале кад на њих забораве. Задатак родитеља и професора је да им помогну да усвоје правила, да се осећају добро зато што их поштују, да пронађу оптималне начине да изразе своју посебност.

У свакодневном разговору са децом је важно оставити простора за повратну информацију. Дозволите и да они укажу на ваше грешке и прихватите критику ако је на месту. На тај начин ћете научити да искажу своје незадовољство и да асертивно комуницирају.

Тежак посао је младој особи истовремено давати крила да прати свој пут и држати јој ноге на земљи како би знала да је за остварење сваког сна потребан рад.

Подстичите их да верују у себе. Адолесценција је тешка јер више нису деца, а успеси одраслих делују тако недостижно. Причајте им о свом путу до успеха. Причајте им о томе да постоје и тешке ствари у животу, али да нема тих степеница уз које се не могу попети ако се довољно труде.

Родитељи, као и сви који учествују у васпитању младих, треба да раде као тим, да заједничким деловањем створе шансе у којима ће се извући максимум из потенцијала које има свако дете.

Психолог Школе Владислав Петковић ДИС

Контакт

© 2024 Приватна школа “Владислав Петковић Дис”    Powered by: ITService